Ale z tego 200g wody. Na wodzie masy nie zrobisz za dużo EDIT: Polecam jeść ryż brązowy. Nie puchnie tak jak bialy i jest go bardzo malo objętościowo po ugotowaniu Zmieniony przez - kamel w dniu 2006-03-18 19:33:25
Przypadek w drugą stronę ryż, torebka ma 100g w czasie ugotowanie wchłania wodę (woda teoretycznie zero kalorii) po ugotowaniu jak się dobrze przegotuje to i potrafi ważyć 300g, ale Ty nadal masz 100g ryżu + 200g wody.
brązowy napewno lepszy, poniewaz jest bardziej odżywczy, zawiera więcej błonnika. Polecam ryż parboiled, ponieważ po ugotowaniu jest bialy i smakuje jak normalny a do tego zawiera wiecej minerałów.
Kalorie pozostają bez zmian, pierś traci tylko wodę, i masę, ze 100g robi się około 70 ale ma te same kalorie bo traci tylko bezkaloryczną wodę, w przypadku ryżu jest odwrotnie, 100g ryżu ma ok 80g węgli, po ugotowaniu wazy ok 250g ale nadal ma 80g wegli bo to jest 100g ryzu i 150g wody która wsiąkła w ryż.
Wagę ryżu w dietach podają przed przygotowaniem.Po ugotowaniu ryż jest o wiele cięższy gdyż nabiera wody.Podobno nie można zbyt długo go gotować bo traci minerały i jest jak papka(chyba że lubisz coś takiego,ale życzę powodzenia z rozwolnieniem).
jesli dlugo gotujesz to wzrasta ig, poza tym zawsze przy gotowaniu wartosciowe skladniki sa wypłukiwane dlatego ryz powinno sie gotowac w takiej ilosci wody aby po ugotowaniu nic nie wylewac pozdr Zmieniony przez - lukash_g w dniu 2010-05-21 19:39:32
Ryby będą zamieniane tak jak ryż z kaszą. O 15 50 juz z domu do pracy wychodzę więc 3 posiłek to szejk i tak go jem. Wystarczy tyle kalorii by zacząć tyć? I ile się powinno przybierać np na miesiąc? E- i pytanie. Ziemniaki ugotowane w dzienniku. Ważymy je po ugotowaniu i wpisujemy w dziennik? Bo zawsze waży sie przed obróbką ale tu nie jestem [...]
policz sobie, jak ja gotuje to torebka ryżu po ugotowaniu ma ok 250g, ale to zależy jaki ryż, biały, brązowy, dziki ja podałem dla ryżu parboiled czyli u Ciebie to będą okolice 50-70g.
jak odmierzysz 100g ryżu na wadze, ugotujesz - to po ugotowaniu ryż bedzie wazyć np:300g bo nasiąknie wodą, ale wartości odżywcze będą dla 100g które ugotowałes jak mowie cos zle to mnie zabijcie
waży sie przed obróbką termiczną bo jedząc 300g ryżu ważonego przed gotowaniem to ktoś inny może ważyć po ugotowaniu i wychodzi 1kg 100g suchego produktu ma 70-80g ww, zalezy od tego jaki to ryż
Mięsa będą traciły na macie, ale np makaron czy ryż już odwrotnie bo wsiąka w nie woda, dajesz 100g ryży po ugotowaniu około 250 może być ale nadal to jest 100g ryżu i 150g bezkalorycznej wody.